På årets bokrea plockade jag bland annat på mig Den osynliga handen av Isaac Rosa, en spansk författare som jag inte hade läst tidigare. Efter några månader kom jag till att också läsa den, och det visade sig vara en intressant bekantskap.

Den osynliga handen är en arbetsplatsroman förhöjd till absurd fars. Handlingen är till synes enkel: Ett antal personer har fått arbete i en stor fabrikslokal. Men muraren skall slå ned varje vägg han bygger upp, slaktaren styckar djur som skall slängas, kontoristen gör meningslösa avskrifter av böcker. Allt detta utförs inför publik. Varför? Det diskuteras livligt i allehanda media, och de som arbetar börjar också undra. Så trappas kraven upp på hur mycket de skall producera, och snart verkar några av dem ha fått sparken. Dessutom har vi städerskan och säkerhetsvakten, som ju faktiskt utför uppgifter som inte bara är uppvisning. Är de också del av föreställningen, om det nu är en föreställning?

Berättelsens perspektiv skiftar mellan de olika medverkande, som var och en får sitt kapitel. Vart det hela leder? Inte till några enkla svar i alla fall, så mycket vågar jag avslöja. Sedan får varje läsare själv fundera på hur pass denna roman speglar arbetslivet i stort. Ett stycke god läsning är den definitivt, och den lyckas bli märkligt tidstypisk trots att den samtidigt är väldigt originell.

Den osynliga handen kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.