För en dryg månad sedan kom min rekommendation av Familjen Mann av Tillman Lahne I Legatus Mensae. Nu lägger jag ut den här också.

Ur bokhyllan: Familjen Mann (Die Manns) av Tilman Lahme

”Åtta personer. Åtta perspektiv.” Så lanserades Tilman Lahmes bok om Thomas Mann, hans hustru och deras sex barn. En sorts multibiografi, om en familj med i sanning litterära förtecken. Det är det förstås också, men det är ingen slump att det av de åtta namnen som känns naturligt att utgå från är Thomas Mann, nobelpristagaren. Porträtten av hans sex barn, som var och en av dem också hade ett intressant liv, lägger en hel del fokus på relationer till och med den berömde fadern.

Det hindrar inte att det finns plats för många intressanta berättelser här, och Lahme berättar dem väl. Bara det är en bragd, men tanke på att han skriver om idel skrivande människor och givetvis kommer att jämföras med deras egna texter. Dessutom byggde de själva myten om ”the amazing family” Mann, och berättade gärna historier med en del överdrifter. Samtidigt finns det naturligvis mycket verkligt att ta fasta på: Det tidiga och tydliga avståndstagandet från nazisterna och den följande emigrationen, syskonens försök att på olika sätt etablera sig i olika delar av världen, behovet men också tvånget att leva i och av offentligheten.

Diskussioner efter utgivningen tyder på att även denna version av historien, eller snarare de åtta livshistorierna, här och var bör tas med en nypa salt. Det hindrar inte att boken är engagerande och underhållande läsning, med en god dos faktaunderlag.

Familjen Mann kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.