Helgens bokbloggsjerka från Annika på alkb.se är en uppföljning till föregående veckas fråga om klassiker. Denna gång har frågan formulerats av Robert och lyder:
Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Onekligen en intressant fråga, och en som man kan spekulera länge kring. Jag är helt övertygad om att några av Marguerite Duras böcker kommer att räknas till klassikerna framöver, framför allt Älskaren. Fast det är väl att göra det enkelt för sig med ett avslutat författarskap som redan tydligt är på väg dit. Över till de nu levande författarna…

Juli Zeh är en stjärna på fortsatt uppgång, skulle jag tro. Det skulle inte förvåna mig om även hon kommer räknas till framtidens klassiker, kanske framför allt med romanen Leklust. Den fångar samspelet mellan människor i olika situationer kusligt väl.

Det skulle heller inte förvåna mig om J K Rowlings böcker om Harry Potter kommer leva kvar som ungdomsklassiker. De har den rätta kombinationen av tradition och nyskapande. Möjligen kan det bli en svacka för att de blivit så extremt stora i sin samtid, men som sagt tror jag ändå de överlever på lång sikt.

Ur den samtida svenska litteraturen tror jag att Jonas Gardells triologi Torka aldrig tårar utan handskar blir en klassiker. Den är tidstypisk på precis rätt sätt, det sätt som gör att man ser det allmänmänskliga i det specifika. Dessutom är de tre romanerna väldigt starka, var för sig men framför allt som helhet.

Jag hoppas att även Maj-Gull Axelssons Aprilhäxan kommer att leva kvar. Det är en så originell roman, samtidigt som den berättas med tämligen traditionella medel, och så ruskigt bra. Så den borde också ha förutsättningar att åtminstone räknas som en lokal, svenskspråkig klassiker.

Nu skall jag ut och titta på vad andra föreslår som blivande klassiker. Onekligen en spännande jerka.