Denna fredag lyder frågan från bokbloggsjerkan på http://alkb.se/:
Har du någon riktigt nördig, udda eller till och med pinsam bok i hyllan?

Redan den mängd böcker jag har i mina hyllor får nog en och annan att höja på ögonbrynen. Fast visst finns det en del udda saker där.

Jag äger bland annat ett exemplar av The Anarchist Cookbook, beställt från en av de första amerikanska bokhandlare som började ta emot beställningar över nätet mot mitten av 90-talet. I fråga om udda böcker slås det dock av att jag äger ett kinesisk-ryskt lexikon – jag kan nämligen inte ett ord kinesiska och bara ganska knackig turistryska. Lexikonet ifråga hör till de böcker jag plockade hem från arvet efter min farfar, som visserligen talade ryska men inte kinesiska, och jag har ingen aning om varför han ägde det heller.

Skall man däremot gå på det nördiga spåret, så har jag en hel del böcker kring Tintin och Hergé, inklusive Phillipe Goddins Hergé, chronologie d’une oeuvre i sju delar. Pinsamt är det inte alls, men mycket nördigt och för all del något udda.