När bokcirkeln diskuterade Vitt brus av Don Delillo blev det ett livligt samtal. Det brukar det förvisso oftast vara, men nog gick diskussionens vågor ovanligt höga denna gång.

I Vitt brus möter läsaren Jack, som undervisar i ämnet Adolf Hitler på ett litet landsortsuniversitet i USA. Han bor ihop med sin hustru Babette och fyra barn, av de sju de båda har från sina respektive tidigare äktenskap. Allt flyter på, tills vardagen avbryts av en olycka som leder till en läcka av hälsofarlig gas. Familjen evakueras, men kan återvända till sitt hem efter knappt två veckor. De fortsätter vandra runt i ett sammanhang av absurd populärkultur och vansinniga dialoger.

Vad handlade den här boken egentligen om? Flera av bokcirklarna tyckte att det centrala temat var dödsskräck, och människors oförmåga att hantera sin dödsskräck. Alla kunde förvisso hålla med om att det var ett viktigt element, men inte nödvändigtvis så viktigt att det verkligen var vad romanen handlade om. En person ansåg att det i grunden var en berättelse om kärlek, om det varma och starka förhållandet mellan Jack och Babette. En rolig observation, tyckte jag som inte alls hade tänkt i de termerna men såg att det helt klart kunde läsas så när det påpekades. Jag för min del hade nämligen uppfattningen att det var en sant postmodernistisk roman, som staplade skenbara huvudhandlingar utan att någonsin låta någon av dem bli dominerande. En riktig dekonstruktion av den typiska amerikanska, handlingsfixerade romanen.

Roligt var det i alla fall, var vi många som var överens om. Det fanns fantastiska formuleringar, små kommentarer om samtiden, livet och intet. Dessutom var boken späckad med komiska scener, från universitetetslärarna som kastade mat på varandra under sin lunch till dialoger fyllda av riktigt absurda feluppfattningar om naturvetenskap, geografi och annat. Vi var flera som hade skrattat högt här och var. Samtidigt tyckte två av åtta cirkeldeltagare att det tvärtom var en urtråkig bok, helt utan mening och enbart lång att läsa. Den kunde onekligen betraktas på väldigt olika sätt.

Vitt brus kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.