Ännu en bokmässedag avklarad. Jag har träffat många bekanta idag, både planerat och oplanerat, vilket förstås alltid är en rolig del av en mässa.

Idag har jag också hunnit med ett seminarium under förmiddagen, och så tre i följd under eftermiddagen när det kändes skönt att hålla sig ifrån mässgolvet några timmar – förutom att det förstås var intressanta seminarier.

Agnes Heller talade intressant om utvecklingen i Ungern, och gjorde jämförelser mellan tidigare totalitära regimer, främst den kommunistiska, och dagens ungerska regering. Grundläggande anti-liberalism och behov av fiendebilder, konstaterade hon, men också (än så länge) tydliga skillnader i vad man tillåter sig i förhållande till de förmodade fienderna.

Ett seminarium om novellformatet som litterär form, med Dorthe Nors, Åsa Foster och Klas Östergren, visade sig vara väldigt intressant. Tre klart olika författare som samspelade bra på scen. Eftersom jag själv är en varm anhängare av noveller (inklusive väldigt korta sådana, som synes här på Syrlig) tyckte jag att det var sällsynt roligt att lyssna på. Dessutom fick jag lust att läsa Nors, som ännu inte har läst någonting av.

Mindre roligt, men minst lika intressant, var det att höra Masha Gessen igen, denna gång i dialog med Ian Buruma om yttrandefrihet. De sade många bra saker båda två, inte minst om vad som händer med själva språket när en totalitär regering reglerar inte bara vad människor får göra utan också vad de får tänka. Hoten mot yttrandefriheten är många idag, blev slutsatsen, med Gessens kommentar att hennes ”personliga favorit är förstås Putin”.

Slutligen hörde jag också ett samtal mellan Maja Hagerman, Antje Jackelén och Katarina Pirak Sisu under rubriken ”Samerna om den svenska rasismen”, med Elisabeth Åsbrink som skicklig moderator. Skallmätningar, avklädning av skolbarn, och inte minst samarbetet mellan kyrka och stat i norr dök upp i samtalet. Intressant det också, och det fick mig att köpa Hagermans bok om rasbiologen Herman Lundborg.

Vilket naturligt för mig till listan över dagens inköp:
Käraste Herman av Maja Hagerman
Firman av Bernt Hermele
Veteranen av Vasil Bykau
En serieversion av Frankenstein av Mary Shelley
Det sistnämnda var så konstigt att det givetvis blev helt oemotståndligt.