Idag tillbringade jag bestämt lite för mycket tid på det bullriga mässgolvet, för jag märkte så småningom att jag verkligen behövde ta mig ut i luften en stund, och så vila lite på tyst hotellrum. Lördagen är mässans livligaste dag, på gott och ont. Den goda sidan är att jag har fortsatt ramla på bekanta, vilket bland annat gav en väldigt trevlig spontanfika med ett par föreningskamrater.

Bland seminarierna har jag hört språkvetare från Svenska akademien svara på språkfrågor, lyssnat på diskussioner om så olika ämnen som översättning respektive kultursidornas rapportering om Ukraina, och inte minst hört en liten presentation av femtioårsfirande Serieakademien. Det var hörvärt alltihop.

Dagens höjdpunkt var dock ett seminarium med titeln ”Stå i bredd”, vilket är titeln på Ebba Witt-Brattströms nya essä om sjuttiotalslitteraturen, och ett citat plockat från Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga. Båda dessa författare fanns på scenen. De hade dessutom sällskap av Tove Folkesson, och Ulrika Knutsson som samtalsledare. Det blev en fantastiskt rolig föreställning, med många skratt, men det blev också ett väldigt intressant samtal om de senaste fyrtio årens utveckling inom både litteraturen och samhället. Tikkanen berättade också om hur hennes böcker togs emot då, där framför allt Män kan inte våldtas lockade fram väldigt aggressiva reaktioner. Enda felet var att det seminariet kändes alldeles för kort.

Dagens inköp blev i alla fall bara två:
Övertygelser av Jo Langer
Mina priser av Thomas Bernhard