Sista dagen av årets bokmässa tog jag det ganska lugnt, och gled iväg ungefär mitt på eftermiddagen för att hinna med en träff med mensaner innan det var dags att ta tåget hem. Två seminarier till blev det i alla fall.

Under rubriken ”Apokalyps wow” ledde Johanna Koljonen ett samtal om postapokalypsen i litteraturen, med Lars Wilderäng, Caroline L Jensen och Anders Fager. De kom alla med roliga inlägg om olika aspekter av genren, inte minst uppdelningen tras-realism kontra hockeymask-stilen. Trots att jag inte brukar läsa särskilt mycket i den genren, fick jag lust att ta en titt på alla tre författarnas böcker.

Sedan köade jag en stund, för nöjet att få se Jan Lööf på scen. Det var ungefär så bra som man kunde tänka sig, med musik och bilder och en intervju som manövrerades skickligt av Jonathan Lindström. Mycket om berättelser som satts ihop under gång, men också många roliga sidospår. Så småningom ombads ”den lokala popstjärnan Håkan” komma upp på scen och sjunga för Lööf, till publikens jubel. Att i slutet på ett seminarium som dragit över tiden få se hundratals människor resa sig för en stående ovation för Jan Lööf och hans bildberättelser kändes som en väldigt bra avslutning på mässan.

Nu är jag hemma igen, och skall sova.