En av Putin-Rysslands mest kända fångar hittills är Michail Chodorkovskij, den tidigare oligarken. Han blev extremt rik under rövarekonomin efter Sovjetunionens fall, men hade fräckheten att ifrågasätta den politiska makten, varpå han fick tillbringa drygt tio år som fånge innan han kunde lämna Ryssland. Det är en intressant historia, men i boken Mina medfångar ägnar han sig åt andra berättelser som visar sig vara än mer intressanta. Här får vi nämligen träffa de fångar vilkas historier är betydligt mindre spektakulära, men just därför isande förfärliga.

De flesta är skyldiga, fast inte nödvändigvis till just det de blivit dömda för. För ett genomgripande drag hos det ryska fångväsendet är att det skapar ständigt nya straff, för att fången lyckats stöta sig med någon som har tillräcklig makt eller helt enkelt för att man behöver hyfsa uppklarandestatistiken genom att döma någon för ett brott trots att man inte hittat den verkligt skyldige.

Här får man läsa hårresande saker, men boken innehåller också ett genomgående stråk av mänsklig värdighet. Här finns narkomanen och tjuven som först går med på att erkänna ännu en stöld för att i gengäld få strafflindring, men vägrar när han inser att det rör sig om rån av en gammal kvinna – något så nedrigt skulle han aldrig göra. Här finns den kuschade unge mannen som vakterna tror sig kunna få att vittna falskt mot en medfånge i utbyte mot två paket cigarretter, men som när det kommer till kritan istället vittnar om mutan. Han förklarar det med en axelryckning och att den andre aldrig gjort honom någonting ont. Fast här finns också den övertygade nazisten, och mannen som oförklarligt stjäl mat från sina medfångar, och många andra.

Chodorkovskij refererar själv till Sjalamov i sitt förord, och under läsningen av Mina medfångar tänker jag flera gånger på Sjalamovs Skovelmästaren. Litterärt är Chodorkovskij för all del inte någon Sjalamov, men figurerna i berättelserna hör ändå till samma typ, och livet i fånglägren verkar ha förblivit sig skrämmande likt. Det är en hemsk bok, men förvånansvärt lättläst och mycket läsvärd.

Mina medfångar kan bland annat köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.