När bokcirkeln diskuterade Flugornas herre av William Golding, visade det sig att väldigt många av deltagarna hade läst boken första gången i skolåldern. Det verkar vara en klassiker som ofta sätts i händerna på skolbarn, och det var också en återkommande observation att vi såg delvis andra sidor av den vid en omläsning en bit upp i vuxen ålder.

Historien om en klunga pojkar som hamnar på en öde ö kan läsas på många sätt. En välgjord psykologisk studie, ett samhälles förfall, eller en mer avancerad allegori om en sönderfallande demokrati var några av de möjliga läsningar vi hann prata om. En intressant observation var att dynamiken inom gruppen utvecklades betydligt mer än någon av personerna gjorde under romanens gång. Själva söndringen var intressant, liksom rädslan som drivkraft bakom den.

Vi pratade om hur avskalad berättelsen är, med början när pojkarna kommit till ön och slut när de blivit hittade av ett skepp och alltså kommer komma därifrån. Väldigt mycket har plockats bort för att göra historien just så avskalad, inte bara vuxnas närvaro utan också flickor, synliga klasskillnader och mycket mer.

Trots det enkla och avskalade, fick vi till ett långt och livligt samtal om såväl de olika personerna som själva handlingen. En av många intressanta observationer var att förfallet kom gradvis, tills det slog över totalt och urartade hela vägen till mord. Den sista delen, där grymheten helt tog över, gick väldigt fort.

Slutligen spekulerade vi också om att det är konstigt att det ännu inte verkar finnas några romaner som försökt gå i dialog med denna klassiker. Åtminstone kände ingen av oss till att någon skulle ha försökt sig på en variant om vad som hänt med flickor i samma åldrar istället för pojkar, eller om hur det gick för dessa pojkar att återanpassas till ett civiliserat samhälle, eller någonting annat i den stilen. Kanske kommer sådana att dyka upp så småningom.

Flugornas herre kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.