En bit in på det nya året faller också jag för frestelsen att summera det föregående. Min läsning under 2015 blev 87 antecknade titlar, som varierar från korta seriealbum till tjocka romaner. Jag räknar inte upp dem alla, men här kommer en urvalslista med de böcker som jag tror jag kommer att minnas framöver.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
L’arabe du futur (Framtidens arab) av Riad Sattouf
Heldenplatz av Thomas Bernhard
How to be a Heroine (Mina hjältinnor) av Samantha Ellis
Mina medfångar av Michail Chodorkovskij
Resa med lätt bagage av Tove Jansson
Det här är hjärtat av Bodil Malmsten
En finir avec Eddy Belleguele (Göra sig kvitt Eddy Belleguele) av Édouard Louis
Beckomberga av Sara Stridsberg
Den osynliga handen av Isaac Rosa
Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj
Vad gör man inte av Maja Hjertzell
Det gröna tältet av Ljudmila Ulitskaja
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer