Senaste rekommendationen jag publicerade i Mensa Sveriges tidning Legatus Mensae handlar om Ester och Ruzia av Masha Gessen. Givetvis är den värd att rekommendera även genom denna kanal.

Ur bokhyllan: Ester och Ruzia (Ester and Ruzia) av Masha Gessen

Ester som genom en slump undkommer nazisterna för att hon reser till Moskva för att studera. Ruzia som vuxit upp under den första vågen av stalinistisk terror. De kommer båda skickas till Sibirien, men det är inte där de träffas. Senare, när de är tillbaka i Moskva, möts de och blir genast vänner, en vänskap som skall vara livet ut. De tycker inte att det är någon särdeles bra idé när deras barn vill gifta sig med varandra, men ungdomarna gör förstås som de själva vill. Så deras barn får i sin tur gemensamma barn, och ett av dem blir journalisten Masha Gessen.

Gessens dubbelbiografi över farmodern och mormodern kombinerar journalistisk metod med väldigt personliga intervjuer och efterforskningar. Framför allt berättar den en fantastisk historia, eller snarare ett antal fantastiska historier från det europeiska 1900-talet. Här finns den märkliga berättelsen om hur Ester lyckas bli antagen till Moskvas universitet i den korta historiska lucka då sovjetiska myndigheter bekämpade antisemitism. Här finns historien om hur Ruzia blir en av de fruktade censorer som utländska journalister absolut inte får träffa men som granskar alla deras texter. Här finns så småningom också historien om när perestrojkan nådde vanliga människors liv.

Ester och Ruzia är på många sätt en charmerande bok, trots att den till stor del handlar om förfärliga händelser. Den låter läsaren följa med in i komplicerade och intressanta liv. Samtidigt visar den, utan pekpinnar, hur omöjligt det är att inte påverkas av ett totalitärt system.

Ester och Ruzia kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.