Bokcirkeln fortsatte våra utflykter bland 1900-talsklassiker, och som en av deltagarna påpekade dessutom den tredje i rad som utspelades i Italien. Denna gång läste vi Pär Lagerkvists Dvärgen.

Är Dvärgen (romanpersonen) personifierad ondska? Eller är han kanske snarare rent hat? Intressant är han i alla fall, var alla deltagare överens om. Visst kan man i viss mån känna identifiera sig med honom också, även om ingen skulle säga att det är någon figur man direkt har lust att identifiera sig med.

Vi kom att prata en hel del om Dvärgen som furstens onda sida, den som han behöver men samtidigt behöver hålla ifrån sig. Det fick oss också att tala en hel del om andra personer i historien: Just fursten förstås, och så furstinnan, och hennes älskare som samtidigt är furstens vän. När Dvärgen på eget initiativ förgiftar denne don Rikardo sörjer de båda. Eller har Dvärgen kanske rätt när han tror att han i själva verket gjorde det fursten ville? De flesta av oss tvivlade på det, men det är del av romanens storhet att man knappast kan veta säkert.

En annan person som vi återkom till gång på gång var mäster Bernardo, väldigt tydligt en variant av Leonardo da Vinci. Han får till och med måla både Nattvarden och Mona Lisa under romanens gång, förutom att bidra till krigen med sina fantastiska uppfinningar.

Krigen har förstås sin funktion, först det som fursten driver mot sin granne, sedan det där grannstaten tvärtom invaderar och belägrar staden. Det föll sig förstås naturligt att koppla denna krigets hopplöshet till att boken kom ut 1944. Fast vi kom också att tala om att det kopplar ihop bilden av den medeltid där historien utspelas med alla senare historiska skeden.

Dvärgen kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.