Det var när den svenska översättningen recenserades som jag upptäckte En finir avec Eddy Belleguele av Édouard Louis. På svenskan heter den Göra sig kvitt Eddy Bellegueule. Berättelsen om en homosexuell ung mans uppväxt i en fördomsfull småort i norra Frankrike verkade intressant, och det var den också i högsta grad.

Eddy är en feminin pojke. Fjollig, alltså per definition en bög, och i den miljö där han växer upp är en bög någonting så föraktligt att det knappt kan tänkas. Där går männen till fabriken, tills de sliter ut sig, och super framför TV:n. Kvinnorna lagar mat och föder många barn. Ibland super de också. Könsrollerna är tydliga och män skall framför allt vara hårda. Eddy försöker smälta in. Hans ständiga försök att vara som han borde, som sin far och bror och kusinerna, är hjärtskärande. Ändå är beskrivningen väldigt rak och osentimental.

Berättarjaget får förvisso läsarens sympati, men han är ingen ljusgestalt. Han försöker helt enkelt överleva, och så småningom komma därifrån. Hans omgivning är heller inga monster, var och en av dem lever helt enkelt som det förväntas av dem. Här finns inte tillstymmelse till arbetarklassromantik. Miljön är helt enkelt förfärlig. Samtidigt tycker jag särskilt om hur Eddys föräldrar skildras, som människor som i grunden vill sina barn väl, även denne udda son, men helt enkelt inte har förmågan att stå på hans sida.

Det är en bok att bli upprörd över, helt klart. Berättelsen är både skrämmande och gripande. Det är också en ruskigt bra beskrivning av svåra omständigheter, utan överord. Dessutom är den ett riktigt vackert stycke litteratur. Tyvärr är det ett stycke litteratur med stark verklighetsbakgrund.

Göra sig kvitt Eddy Belleguele kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.