Min senaste rekommandation från föreningstidningen Legatus Mensae såg ut så här:

Ur bokhyllan: Ediths brev av Hagar Olsson

Redan kombinationen av titel och författarnamn kräver en förklaring. Det rör sig om en samling av Edith Södergrans brev till Hagar Olsson, med den senares kommentarer. Breven härstammar från ett par intensiva år i början av 1920-talet. Den unga poeten Edith Södergran skriver till den ungefär lika unga kritikern och prosaförfattaren Hagar Olsson. De finner varandra i orden, i ett brinnande intresse för modernismen, och i en vilja att se litteraturen forma världen.

Nog ser man poeten Södergran i breven, med en fantastisk förmåga att berätta och att fånga läsarens intresse. Det blir också uppenbart att hon använt dessa brev för att bryta sin isolering i Raivola, och försöka behålla uppmärksamheten hos den upptagna Hagar Olsson i Helsingfors. Rent litterärt är det sällsynt njutbart att läsa.

Dessutom får man här på nära håll följa en hektisk och djup vänskap, hur den växer snabbt, sedan avtar något, men inte riktigt hinner finna något nytt jämnviktsläge innan Edith Södergran dör i tuberkulos. Breven omfattar bara några år, men det hinner uppenbart hända mycket, på många plan. Inte minst är det intressant att följa de rena textdiskussionerna, som närmast är arbetsanteckningar mellan kollegor. Så Ediths brev kan rekommenderas alla som är intresserade av litteratur, och i synnerhet om man är intresserad av europeisk modernism.

Ediths brev kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.