Alldeles i början av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru är det inte helt lätt att orientera sig i vad den här romanen skall vara till för och hur den hänger ihop. Spännande är det förstås, med ett terrorattentat i full gång. Sedan svänger boken över i ett delvis lugnare tempo, och det blir också snabbt tydligare vad den har att berätta.

En av terroristerna har överlevt, och befinner sig nu på en psykiatrisk klinik. Där har hon bett att få träffa jaget, författaren. Hon påstår att hon kommer från framtiden, och vill överlämna sin historia till honom, nedskriven bit för bit. Fast den framtid hon säger sig komma från är lite förskjuten i förhållande till det förmodat realistiska nuplanet. I denna variant av framtiden avkrävs de som inte anses tillräckligt svenska ett medborgarkontrakt, och den som inte skriver på hamnar i ett inhägnat område utan kontakt med omvärlden. Beväpnade gäng drar omkring och kräver att människor skall visa sina pass, för att med en app kontrollera att de inte är misstänkta för någonting olagligt. Vissa människor, vill säga. De som inte definieras som svenskar.

Det kan låta ganska enkelt, men De kommer att drunkna i sina mödrars tårar lyckas visa ett tankeexperiment på flera plan, med invändningar och utveckling inbyggda i intrigen. Berättelsen fungerar så bra, att jag till och med är beredd att glömma att jag egentligen är väldigt trött på autofiktion med författarens alter ego som romanfigur. Det här är intressant, och känns på många sätt obehagligt nära en realistisk skildring, trots tidsresor och medvetanden som byter kropp.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.