Min senaste bokrekommendation i Legatus Mensae handlar om Resa i månljus av Antal Szerb. Så här skrev jag där.

Ur bokhyllan: Resa i månljus (Utas és Holdvilág) av Antal Szerb

Tänka sig att jag aldrig hade hört talas om den här boken innan jag fick ett exemplar av en vän. Ändå är den en europeisk klassiker – men ungerska är ett litet språk, och inte mycket blir översatt. Så mycket större anledning att glädjas åt att Resa i månljus numera finns att läsa på svenska, för det är en mycket njutbar liten roman.

Det börjar med att Mihály och Erzsi är på bröllopsresa i Italien. De är ett par i lägre medelåldern. För henne är detta det andra äktenskapet och han har varit sen med att stadga sig. Han har även rest mycket i Europa, men inte just till Italien, som för honom har ett särskilt skimmer. Så ger han sig iväg på egen hand, först bara för en nattlig promenad, men snart genom att kliva på fel tåg och försvinna bort från henne och sitt ordnade liv.

Där vidtar en berättelse om att söka och förhålla sig till minnen från ungdomen och att denna ungdom är över; om att väga mellan viljan att leva ett vanligt, välordnat liv och viljan att leva fullständigt ansvarslöst. Man kan hitta mycket att le åt i historien om den medelålders mannen som rymmer hemifrån som ett barn, men där finns också en hel del intressanta tankar om det han flyr från och flyr till. Det är på många sätt en originell roman.

Berättelsen framförs dessutom på ett väldigt lätt och ledigt språk, som även lämnar utrymme för både beskrivningar av konstupplevelser och inblickar i personernas inre liv. Hur det hela slutar skall jag inte avslöja här, men det är väl värt att läsa vidare i boken för att få reda på den saken.

Resa i månljus kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.