Bokcirkeln diskuterade Alice i spegellandet av Lewis Carroll, det vill säga den andra boken om Alice, fortsättningen på Alice i Underlandet. Naturligt nog var vi flera som gjorde jämförelser, och vi var överens om att den första boken om Alice var bättre, men även denna var intressant.

När Alice har klivit igenom spegeln (”Through the Looking-Glass” är också originaltiteln) hamnar hon i en värld där saker och ting spegelvänds i förhållande till vår egen, vanliga tillvaro. Det är inte bara skriftspråket som är just spegelvänt, utan även sådant som att rätta sättet att komma fram till en plats är att gå i motsatt riktning. Roligt uppbyggt, tyckte de flesta av läsarna runt bordet.

Än tydligare än spegeltemat är schackspelet. Alice rör sig över ett tänkt schackbräde, för att vid målet kunna omvandlas från bonde till drottning. En metafor för vuxenblivande, tyckte någon, och det var svårt att säga emot. Där kom vi även in på en diskussion av hur författaren troligen skrivit in sig själv i rollen som den vite riddaren, som följer Alice genom den näst sista rutan. Samtidigt gav riddaren, som ständigt föll av sin häst, också tydliga associationer till Cervantes Don Quijote.

Det var förstås långt ifrån den enda litterära koppling vi hittade. Referenserna till brittiska barnkammarrim var givetvis uppenbara, men en av deltagarna påpekade också kopplingarna till Calderons Livet en dröm. Det för in på ett annat tema som vi kom att tala en hel del om, nämligen drömmar. Berättelsen sägs vara, eller åtminstone kanske vara, den vite kungens dröm. Dessutom slutar det hela med att Alice själv vaknar, och alltså har drömt hela äventyret. Vi var också flera som påpekade att hela boken följer en uppenbar drömlogik, med precis den sorts kopplingar från det ena till det andra som ter sig helt logiska inom en dröm, men aldrig i vaket tillstånd.

Även om meningarna var något delade om bokens allmänna kvaliteter, var vi överens om att den var värd att läsa. Den gav oss onekligen en hel del att tala om också. Däremot blev vi inte riktigt överens om ifall denna barnbok egentligen kan fungera för barn, eller helt bör betraktas som en barnbok för vuxna.

Alice i spegellandet kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.