Ferdinand von Schirach blev känd genom novellerna i samlingarna Brott och Skuld. Han har även skrivit romanen Fallet Collini, och eftersom jag var mycket förtjust i novellerna plockade jag på mig den när den dök upp på årets bokrea. I korthet kan jag säga att Fallet Collini inte är någon dålig roman – men läs novellerna istället.

Temat kommer igen i de olika texterna, med lite olika vinklar. Det handlar om brott och straff, och om fall där känsloreaktionen inte alltid riktigt motsvarar vad lagen säger. Det handlar om udda fall, förvisso, men utan sensationslystnad.

I Fallet Collini är det en italiensk arbetare, sedan länge bosatt i Tyskland, som mördat en åldrad industiledare. Han erkänner mordet, men vägrar uttala sig om motivet. Sedan följer en deckarintrig där gärningsmannen är känd men omständigheterna sakta nystas upp, av Collinis försvarsadvokat som dessutom hade en egen relation till offret. Det handlar om historia och om rättsskipning. Det är inte någon dålig roman. Jag läste den till slut, med intresse. Någon särdeles bra roman är det inte heller, inte någonting att tänka länge på och återvända till.

von Schirachs noveller däremot, dem är det svårt att sluta tänka på. Var och en av novellerna i Brott och Skuld är en närmast fulländad liten berättelse, i sin effekt lika mycket essä som novell men framförd som en novell. Man kan fundera länge över var och en. Mina personliga favoriter är Nödvärn, om vad som händer när två busar anfaller fel person och hur omöjligt det är att utreda hans identitet, samt Igelkotten, om hur det smarta vita fåret i en i övrigt kriminell familj lyckas få sin bror frikänd i en rättegång.

Så läs novellerna i första hand.

De båda samlingarna Brott och Skuld finns i en samlingsvolym som bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.
Fallet Collini kan också köpas från bland annat CDON, Bokus eller Adlibris.