Bokcirkelns möte om Leoparden av G T di Lampedusa började på det riktigt intressanta sättet. Det inledande varvet runt bordet visade nämligen att flera av läsarna tyckte att boken var direkt dålig, medan andra istället var mycket förtjusta i den. Där några såg charm i berättelsen, blev andra uttråkade.

Vi kom att börja diskussionen med vad vi egentligen väntar oss av en historisk roman. För det är just en roman, inte en historielektion. Kanske, spekulerade vi, kräver den lite mer förkunskaper om det historiska skeendet kring Italiens enande än en svensk läsare av idag kan förväntas ha. En av deltagarna påpekade också att det var lätt att föreställa sig att Leoparden var menad att komma ut lagom till hundraårsfirandet av Garibaldis erövringar 1860. Nu dog författaren 1957 och boken gavs ut 1959, så kanske var den inte att betrakta som helt färdig, spekulerade vi vidare.

I alla fall tyckte flera av oss om porträttet av den pragmatiske och intelligente prinsen av Salina, som såg nya härskare inta Sicilien och inte väntade sig något särskilt av dem, vare sig ont eller gott. Släkten var på nedgång, tidens gång nötte ned vad som varit, men denne adelsman kunde se det utan stora känslor. Vi uppehöll oss förstås också vid hans systerson Tancredi, den unge mannen som följde revolutionärerna och talade om förändring just för att saker skall kunna förbli oförändrade. Just förhållandet till makten var ett viktigt tema, var vi överens om. Även de som inte gillade berättelsen kunde också se det komiska i den scen i början av boken där prinsen komma på audiens hos en kung som han i grunden föraktar. Ett kapitel senare är det redan en annan kung, av annan ätt, som härskar. Prinsens attityd verkar inte förändras av den saken.

Vi kom också att uppehålla oss en del vid beskrivningen av Angelica, dotter till en landsortens uppkomling och så småningom Tancredis hustru. Hon visas som intelligent och viljestark, ett rätt ovanligt porträtt av en kvinna som också beskrivs som väldigt vacker.

Så kom vi förstås också att tala om Italiens historia i stort, och om Europas historia under 1800-talet, och återigen om hur historiska romaner kan byggas upp. Vi var inte överens om boken, men det blev ett väldigt spännande samtal.

Jag har även skrivit om Leoparden tidigare.

Leoparden kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.