Bokcirkeln läste Johannes Anyurus De kommmer att drunkna i sina mödrars tårar, 2017 års Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen. En hel del av det som sades, inte bara av mig, matchade för övrigt vad jag tidigare skrivit om den boken här.

Det blev dock tydligt att vi hade väldigt delade meningar på flera plan. Några tyckte det var en rörig bok rätt igenom, medan andra tyckte om den och ansåg att berättandet flöt på bra. Någon retade sig på de inlagda ord som markerade förortsslang, medan andra såg det som en stilistisk poäng.

Dystopin om ett fascistiskt Sverige i en nära framtid tyckte i alla fall de flesta var väl genomförd. Vi kommenterade även de tydliga pekarna till händelser och personer i vår samtid. Återigen var vi inte överens, där någon tyckte det blev övertydligt men någon annan att det fungerade bra. En nerv i framställningen av terrorattentatet som är centralt i boken tyckte vi oss i alla fall känna allihop. Men säger denna berättelse någonting om vad som egentligen leder till vad? Där kom vi till en diskussion om religion och sekularism, om tortyr och om påtvingade värderingar. Det var onekligen en bok som fick oss att diskutera.

Inte ens ifall slutet skulle betraktas som ljust eller mörkt var vi överens om. Var och en gjorde sin läsning, och här skillde de sig tydligt åt. Det blev ett spännande samtal på den punkten också.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.