Bokrekommendation som tidigare publicerats i förra numret av Legatus Mensae.

Ur bokhyllan: Arv och miljö (Arv og miljø) av Vigdis Hjorth

Fyra syskon i tvist om ett kommande arv, eller kanske en familj som sedan länge varit i upplösning i tystnaden efter någonting oförlåtligt? Romanen Arv och miljö är inte särskilt tung i vare sig omfång eller stil, men den ägnar sig åt saker som är allt annat än lättviktiga.

Vi får följa Berglijot, en medelålders kvinna som kämpar med minnen, och i vissa fall tvivel på dessa minnen, av vad som hänt henne i barndomen. Hon är fortfarande rädd för sin far, alltför rädd för att ens vilja träffa föräldrarna. Även hennes bror bär med sig spår av att ha blivit illa åtgången av fadern. De yngre systrarna däremot verkar ha goda relationer till föräldrarna. Dessutom har vi historien om ett par sommarstugor, och vem som skall få överta dem.

Det är krångligt, det är komplicerat, och alltihop berättas inifrån Berglijot, med barndom och nutid och ungdom om vartannat. Hennes förhållanden och hennes vänner finns där, men också hela tiden familjen som ett mörker i bakgrunden. Visserligen går boken lite på tomgång i den avslutande delen, men det är lätt att överse med. Den blir ändå en berättelse att fundera länge på, ur många aspekter.

Arv och miljö kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.