En viktig sak för aspirerande författare är att hitta läsare som kan kommentera texten innan den är färdig. Lektörstjänster i all ära – det finns all anledning att använda en sådan när man är nästan klar med en roman eller novellsamling, men det finns också ett behov av att lära sig saker på vägen dit.

Det finns ett antal sidor på nätet där alla kan publicera texter och kommentera dem. Det är förstås mycket bra att de finns, men jag medger att jag själv inte riktigt har det tålamod som krävs i en så väldigt blandad omgivning som de utgör. Som är tur är hittade jag för ett antal år sedan ett alternativ som passade mig betydligt bättre, och som jag fortfarande är mycket förtjust i, nämligen nätverket Nafs.

Nafs är till för skribenter som kommit en bit, och kan ta emot kommentarer som inte bara tar fasta på vad som är bra i texten utan också analyserar vad som är dess svaga punkter. Det är framför allt inriktat på noveller, men alla sorters prosa förekommer. Jag har varit med i drygt 8 år, och lär mig fortfarande massor där.

Nafs har också en front i form av hemsidan http://www.noveller.nu/, där vi lägger ut en del noveller av nätverkets medlemmar. Där finns också en längre beskrivning och instruktioner för den som blir intresserad och vill gå med.