Oktober har varit en månad fylld av resor, och rent allmänt fylld av saker som behövde göras. Turligt nog betyder resor lite tid för reselektyr, så jag har ändå inte behövt känna mig alldeles utsvulten på lästid. Månadens lista blev en rejäl blandning.

I Edelfeldt: Det hemliga namnet
E Ferrante: Hennes nya namn
A Munro: Friend of my Youth
V Höglund & S Rasmussen: Från jobbdröm till drömjobb
J K Rowling & J Thorne: Harry Potter and the Cursed Child
R Sattouf: L’Arabe du futur 3
V Normark Granetoft: Av okänd anledning
Ducoudrag & Allac: L’anniversaire du Kim Jong-Il

Det finns faktiskt flera titlar här som jag särskilt vill framhäva och rekommendera.

Andra delen av Ferrantes berättelse om två vänner från Neapels sämre kvarter är i mina ögon inte riktigt lika fascinerande som den första, men den är mycket bra och utvecklar spår som bara fanns antydda i första delen. Här är personerna vuxna, om än fortfarande väldigt unga, och deras relationer har också utvecklats, på flera sätt och delvis åt olika håll.

Munro är alltid Munro, nobelpristagaren med de oväntat komplexa novellerna, och hon förnekar sig inte i den här samlingen. Möjligen var svängarna lite mindre vida än i de Munro-noveller jag läst förrut, men då har hon i gengäld gått lite djupare in i karaktärerna.

Sattoufs självbiografiska serieromaner är lysande, och viktig läsning. Nu har jag kommit till den tredje delen, och väntar ivrigt på att få se den fjärde komma ut i handeln. De första två finns redan översatta till svenska, under titeln Framtidens arab, och förhoppningsvis skall även denna vara på gång i översättning snart.

I övrigt har jag som synes fallit för att läsa ”HP8”, en pjäs som inte riktigt är tillräckligt bra för att göra sig som läsdrama men som innehåller en del fina scener. Det blev lite mer franska serier också, i form av en berättelse om Nordkorea, och så läste jag om Edelfeldts Det hemliga namnet inför bokcirkeln som jag skrivit om här. De återstående två titlarna var recensionsexemplar, och texter om dem kommer så småningom.