Inte långt tid efter att jag läst Samantha Ellis How to be a Heroine, kom en svensk översättning med titeln Mina hjältinnor. Det är en händelse som ser ut som en tanke. Uppenbarligen är jag inte ensam om att ha blivit förtjust i denna bok om livet och läsandet. Titelns underrubrik är för övrigt också värd att nämna: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket.

Här får man uppdukat just vad man lär sig av att läsa, det vill säga av att lära känna personer från olika förhållanden och olika epoker. Alltihop beskrivs personligt och engagerat. Tillsammans med Ellis får man möta hjältinnor från såväl klassiker som populärlitteratur. På köpet beskriver hon sitt eget liv och sin egen utveckling, från en flicka som förväntas gifta sig med en ordentlig irakisk-judisk pojke till en självständig medelålders kvinna. Den utvecklingen hade aldrig varit möjlig utan böcker, och som läsare börjar man närmast automatiskt fundera över vad man själv lärt av litterära personer.

Mina hjältinnor diskuterar Jane Eyre (från romanen med samma namn) och Cathy Earnshaw från Svindlande höjder. Den diskuterar skrivande såsom det gestaltas hos Anne från Anne på Grönkulla och Jo från Unga kvinnor. Vidare svänger den ut till såväl Rädd att flyga som Twilight-serien. Tyngden ligger på engelskspråkig litteratur, men den hjältinna som författaren avslutar hos är Sheherazade från Tusen och en natt. Många böcker blir det, och man har roligt hela vägen.

Man har roligt, men denna berättelse om berättelser inbjuder också till eftertanke. Det är en bok att tänka på efteråt. Den ger också inspiration att läsa fler av de omnämnda verken. Själv har jag hunnit beställa hem ett exemplar av Cold Comfort Farm, även om jag inte börjat läsa det än.

Mina hjältinnor kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.