Häromdagen fick jag ett exemplar av boken Linn en vanlig men ovanlig tjej, direkt från författaren Lanny Thåström. Hon är nio år, och skrev boken ifråga när hon var sju. Det är en berättelse om en särskilt begåvad flicka och hennes tidiga skolgång, så enkelt och rakt berättad att människor i precis alla åldrar kan förstå hur det är.

Nu är bokens Linn inte bara särskilt begåvad, utan ligger även en bra bit över många andra som med rätta får den beteckningen. Som alla barn vill hon lära sig saker, och behöver stimulans. Att be henne göra som alla andra fungerar inte när de andra lär sig saker som hon redan kunde för fem år sedan. Det här är dock en bok med lyckligt slut, där man som läsare får se vad som händer när ett barn som Linn får det stöd hon behöver på sin skola.

Boken om Linn borde vara obligatorisk läsning för alla som någon gång träffar på barn i sin yrkesutövning. Den tar inte många minuter att läsa, men man kan tänka på den länge efteråt. Boken finns till försäljning på www.linnboken.se.