Bokcirkeln gjorde en ny utflykt i klassikerna, i form av Svält av Knut Hamsun. Det visade sig vara ett mycket lyckat val, för det visade sig att vi hade ovanligt mycket att säga om den – och då brukar bokcirkeln inte direkt ha svårt att hitta orden.

Vi började med huvudpersonen, den namnlöse jagberättaren. Är hans febriga känsloreaktioner enbart ett resultat av svält, eller är de ett tecken på att det är något mer grundläggande som inte är riktigt som det skall? Hypomani, föreslog en deltagare, framkallad av hunger men kanske också med andra orsaker. En mycket omogen person utan impulskontroll, föreslog en annan. För oavsett orsak, är det slående hur denna huvudperson genast gör sig av med de pengar han lyckas få tag på, trots att han verkligen behöver dem till livets nödtorft.

Vidare har huvudpersonen inte vett att ta emot den hjälp som erbjuds honom, vilket händer flera gånger under berättelsens lopp. Stolthet, läste en cirkeldeltagare det som. Kanske, tyckte några andra, men i så fall inte en konsekvent stolthelt, för i gengäld kan han få för sig att försöka tigga av vilt främmande människor. Det resomanget ledde oss också in på att den här unge mannen uppenbarligen har sett betydligt bättre tider. Som läsare får vi aldrig veta på vilket sätt det gått så långt med honom som det gjort där boken börjar, men man kan ana att det gradvis har gått utför. Här har vi någon som inte klarar av att vare sig skriva organiserat eller på allvar söka något annat arbete. Samtidigt har han en väldigt grandios självuppfattning.

Någon påpekade att själva miljön, Kristiania (Oslo) på 1880-talet, är väldigt exakt beskriven. Det är gator och specifika hus, det är eviga vandringar genom staden utan något riktigt mål. Troligen bidrar det til känslan av närvaro i texten.

Vi kom även att tala om den kvinna som huvudpersonen först förföljer, och som sedan visar sig intresserad av honom. Det var svårt att riktigt få grepp om henne som karaktär. Kanske var hon rent av bara en feberfantasi i huvudpersonens hjärna, föreslog en deltagare.

Så fortsatte vi fylla samtalet med spekulationer om vad som kan tänkas före och efter denna historia, med kommentarer om författaren Hamsun själv, och diverse annat som ett boksamtal kan tänkas sväva ut till.

Svält kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.