Bokrekommendation som tidigare publicerats i Legatus Mensae.

Ur bokhyllan: Mörkrummet (In the Darkroom) av Susan Faludi

Reportern Susan Faludi får epost från sin far, som hon inte haft kontakt med på många år. Fadern visar med en bild att han har genomgått en könskorrigering och nu lever som ”en fullständig kvinna”. Det blir början till en utforskning av ett liv med många lager av förvandlingar och med perioder – både korta och långa – av att passera för någonting annat än människan ifråga egentligen är eller anser sig vara. Det blir också ett projekt som utforskar dotterns relation till denna svårbegripliga förälder.

Här finns berättelsen om den judiske pojken Istvan som lyckas överleva nazisterna i Budapest, om den unge mannen som emigrerar till Sydamerika, om hur han så småningom flyttar vidare till USA. Det blir en berättelse om en man som lever av sin skicklighet i att retuschera bilder, om en machoman som blir våldsam mot hustru och barn, om någon som ständigt ljuger om väldigt mycket. Det blir också en berättelse om någon som väljer att återvända till ett Ungern som knappast någon annan förintelseöverlevande skulle komma på tanken att vilja bosätta sig i. Och så är det förstås berättelsen om hur Istvan blir Stefanie, och om de lögner som skall till även för detta.

Sammantaget blir Mörkrummet ett reportage som rymmer väldigt mycket: historia, 2000-talets politiska utveckling, diskussioner om identitet, familjerelationer och mycket mer. Den inbjuder till att läsa ivrigt för att få veta hur saker hänger ihop, men den ger också mycket att fundera på när man har läst färdigt.

Mörkrummet kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.