En riktigt rolig sak med att läsa Nada av Carmen Laforet i bokcirkeln, var att vi var många som inte ens hade hört talas om den innan den dök upp som förslag till cirkelbok. Kanske bidrog det till att vi valde den till denna gång. Det gjorde vi i så fall rätt i, för diskussionen blev lång och livlig.

Laforets roman från 1945, om en ung kvinna som tillbringar ett år med sin bisarra släkt i Barcelona, skrevs i ett Spanien som var mycket olikt hur vi tänker oss ett europeiskt land idag. Vi återkom till den saken flera gånger, hur en del omständigheter – kriget, diktaturen, de omvälvningar som låg i det nära förflutna – måste beaktas som givna förutsättningar för att förstå handlingen sådan den tedde sig för de läsare boken ursprungligen var avsedd för. Å andra sidan lever texten alltid sitt eget liv, och kan förstås i relation till sin egen inbyggda logik.

Vi pratade en del om huvudpersonen Andreas släkt. De båda farbröderna, galna på varsitt sätt och uppenbarligen på väg utför. Den enes ständigt misshandlade hustru. Mormodern som verkade vara på väg in i demens. Mostern som tidigt i berättelsen tar sig lös och faktiskt lämnar detta så instängda hem. De andra, gifta mostrarna, som dyker upp först mot romanens slut och då mest klagar över att bohaget har sålts av för att hålla den en gång i tiden välbärgade familjen vid liv.

Andrea själv, som går omkring och halvsvälter men tillåter sig ett par dagar av relativ lyx när hon får ut sin månatliga livränta, är en romanperson som verkar tämligen ointresserad av sitt eget liv. Hon rör sig som iakttagare, men hon bygger också en äkta vänskap under romanens gång. Även henne kom vi att prata ganska mycket om, och den människotyp som beskrivs så väl i hennes person. Samtidigt var vi mestadels överens om att hon var alltför fast i sin situation för att kunna ändra de yttre omständigheterna nämnvärt. Till och med när hon till slut lämnar släktens lägenhet, är det för att andra människor tar henne därifrån. Sedan diskuterade vi omigen den ständiga undernäringens konsekvenser.

Därefter svängde samtalet ut till Franco-tiden i Spanien, och till diktaturer i allmänhet och människor som lever under dem. Vi återvände till hur mycket förförståelse som egentligen behövs för att läsa en roman som denna. Något säkert svar kom vi inte fram till, men det var ett intressant samtal.

Nada kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.