Igår kväll diskuterade bokcirkeln Effekten av Susan av Peter Hoeg. Det visade sig snabbt att vi inom sällskapet hade väldigt olika uppfattningar om den boken. En perfekt diskussionsbok, kunde man tycka.

Flera personer tyckte att den var spännande, och att det fanns många intressanta spår i den. Någon tyckte däremot att den varit svår att riktigt engagera sig i, medan jag själv avvek genom att tycka att boken var direkt tråkig: Det var en väldig massa action, men det hände egentligen ingenting. Nu behövs det väl för all del varken en stor utveckling eller gestaltning av ett moraliska dilemma för att en roman skall kännas läsvärd, men för mig saknades någonting annat än antydningarna om att dessa saker skulle kunna finnas i samma historia – men då hade det förstås varit en helt annan bok.

I Effekten av Susan möter vi fysikern Susan, hennes familj bestående av maken Laban och två barn, hennes mor som är en avdankad ballerina, en döende äldre fysiker, en mängd mystiska personer, ett enormt galleri bifigurer… Det är svårt att gå in på handlingen utan att riskera att avslöja för mycket för den som vill läsa den som en spänningsroman. Det rör på sig, så långt kunde vi enas. Människor blir mördade, världen i allmänhet och Danmark i synnerhet går in i en dystopisk nära framtid. Mitt i allt detta har Susan förmågan att få människor att vara fullständigt uppriktiga. ”Som en bra deckare”, sade någon. Det kanske var därför jag inte riktigt uppskattade romanen, eftersom jag sällan faller för deckare.

Det hindrade förstås inte att även jag såg att den ändå hade sina poänger. Att språkbehandlingen var väldigt bra, kunde vi alla enas om. Huvudpersonen Susan blir också en riktig karaktär, med olika personlighetsdrag som samsas inom henne. Att många av bifigurerna snarare blir pappfigurer var svårt att klaga över i en roman med så många personer.

Sedan gled samtalet iväg på vad man skulle göra med en sådan förmåga som Susan hade, att få människor att tala uppriktigt. Troligen skulle man göra sig själv olycklig med den, spekulerade vi. Därifrån kom vi så in på helt andra saker. Man kunde i alla fall konstatera att det här var en bok som läsande människor kunde tycka väldigt olika om, på ett högst stimulerande sätt.

Effekten av Susan kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.