Min senaste bokrekommendation i Legatus Mensae handlar om Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid. Nu kommer den här också.

Ur bokhyllan: Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid

Kortromanen Nora eller Brinn Oslo brinn fick mycket uppmärksamhet vid utgivningen. Inte konstigt, för det är en väldigt välkomponenerad liten berättelse som lyckas med att vara originell samtidigt som den på många sätt känns typisk för vår tid.

Huvudpersonen, Johanna, är väldigt svartsjuk på sin pojkväns före detta, Nora. Sjukligt svartsjuk, får man nog som läsare konstatera. De känslor det innebär, och det stalkerbeteende som de framkallar, beskrivs i första person och utan förskönande omskrivningar. Det är lätt att förstå Johanna – vilket inte skall förväxlas med att läsaren skulle behöva identifiera sig med henne. Det är också lätt att förstå den allt mer trängde pojkvännen, som hon under romanens gång flyttar ihop med.

Parallellt med svartsjukan skildras verkningarna av sjukdomen endometrios, även det i första person. Det är ett svårt tema, och ett som tydligt dykt upp i litteraturen på senare år. Frid har skickligt plockat upp saker som människor behöver tala mer om, och gjort en god historia av dem. Lägg till detta en mängd träffande och intressanta observationer om relationer mellan svenskar, danskar och norrmän. Nora eller Brinn Oslo brinn är en väldigt välfylld kortroman.

Nora eller Brinn Olso brinn kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.