Bokcirkeln kände för klassiker igen, men hoppade fram till 1900-talet denna gång. Igår diskuterade vi Processen av Franz Kafka. Vi kunde raskt konstatera att det fanns väldigt mycket i den romanen, och att olika läsare gärna valde olika ingångar till den.

Det här var en omläsning för många, men inte för alla deltagare. Den som var minst positiv var en av dem som läste den för första gången, och visserligen tyckte om språkbehandlingen men inte riktigt föll för historien. Att omläsarna mestadels var entusiastiska var för all del inte konstigt, för om man inte tycker om en klassiker läser man knappast om den för ett bokcirkelmöte. Ändå var det intressant att en återkommande kommentar var att vi såg saker vid denna läsning som vi inte lagt märke till tidigare eller hade hunnit glömma bort.

Vad är det då Processen handlar om, utöver den absurda historien om Josef K, som blir arresterad i form av att några karlar tränger sig in på pensionatet där han bor och äter upp hans frukost, varpå han boken igenom försöker driva på sin process på olika sätt? En av deltagarna tyckte att det hela var en beskrivning av en mardröm. Vi kunde alla instämma i att det finns en tydlig användning av drömlogik i många scener, inte minst hur vardagliga platser sätts ihop med denna mystiska process. En annan tyckte att processen var livet självt, där ingen undkommer den slutliga dödsdomen men vägen dit kan vara olika lång. Josef K kan då läsas som en person som inte är bra på att leva. Han vet inte hur han skall bete sig, förstår sig inte på vare sig den intrikata processen eller de mest vardagliga sociala koder.

Det blev även ett par längre utvikningar till religiösa motiv, eller kanske om det verkligen finns några sådana i romanen. Här blev diskussionen ganska livlig, när deltagare sökte såväl kopplingar till berättelsen om den bibliske Josef i brunnen som belägg för en nietzscheansk tillvaro där gud är död. Som en av deltagarna påpekade, verkar man kunna vrida Processen som ett prisma, och få svar oavsett vilken fråga man väljer att ställa.

Samtalet blev långt och vindlande, och även om det blev många utvikningar återkom vi ständigt till kombinationen av beskrivning av en korrupt byråkrati, surrealistiskt absurd humor och rent mänsklig märklighet. Ändå lyckades vi säkert inte gå igenom mer än en liten del av alla tänkbara aspekter av Processen.

Processen kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.