Hösten 2009 vistas frilansjournalisten Andreas Hedfors i Kirgizistan. Han har rest runt i centralasien en del, han har sålt in några reportage till svenska medier, han har ibland försörjt sig som tolk till och från ryska, och nu har han precis slutfört ett kort uppdrag som föreläsare på en biståndsfinanserad kurs i jämställdhetsfrågor. Så får han plötsligt ett erbjudande om att tillfälligt kliva in som nyhetschef i en av den kirgiziska statsradions kanaler. Han antar det för två dagar, som förlängs till en vecka, som förlängs till en dryg månad. Den erfarenheten beskriver han nu, på några års avstånd, i Andreas och Kirgizistans hemlighet som kom ut 2014.

Boken har underrubriken Ett journalistiskt äventyr. Det blir det, för Hedfors själv och för de radiomedarbetare som plötsligt blir pådyvlade denne svenske chef. Kirgizistan befinner sig mitt i nedgången från stapplande halvdemokrati till allt mer förtryckande kleptokrati. Här kommer den svenske journalisten med sina idéer om att rapportera om missförhållanden, och råkar förstås raskt på patrull. Vad som får och inte får sändas styrs uppifrån, och berättarens ideal om att antingen lyckas driva en linje för yttrandefrihet eller lämna under dramatiska former, förvandlas snabbt till att foga sig i systemet. Han lär ju reportrarna att ta med bakgrundsljud i reportagen, det måste väl vara en nog så viktig insats?

Även om texten här och var ägnas alldeles för mycket åt författaren själv och hans känslor åt olika håll, blir det ett mycket intressant reportage. Det ger en bild av utvecklingen i Kirgizistan, men också en bra bild av den svenske journalisten som tror sig veta bäst om allt. Det är modigt skrivet, att visa hur han själv aldrig ifrågasätter att han, som inte ens kan kirgiziska utan enbart kan tala med medarbetarna på ryska, skall basa för både kirgiziska och ryska sändningar. Även om det blir lite långt här och var, är det också mestadels roligt skrivet.

Så kommer en andra del, som beskriver den kirgiziska revolutionen 2010 och hur Hedfors lockas tillbaka till Kirgizistan med fagra löften från den nya regeringen. Men interimsregeringen visar sig vara splittrad och läget högst osäkert. Han blir aldrig radiochef, inte ens officiell konsult till radiochefen. Däremot får läsaren en mycket intressant inblick i ett samhälle i förvandling.

Sammanlagt är det en intressant bok. Man får ta det onda med det goda, författarens vilja att framställa sig själv som ljusbärare med de uppriktiga scener som visar vad hans medarbetare egentligen tyckte om den saken, longörerna i den första delen med de träffande detaljerna, det stundtals mycket rappa berättandet även där, och det genomgående raska tempot i den andra delen. Den är helt klart läsvärd.

Andreas och Kirgizistans hemlighet är Andreas Hedfors bokdebut, utgiven av förlaget Atlantis.
Den kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.

9789173537124_200_andreas-och-kirgizistans-hemlighet-ett-journalistiskt-aventyr