Den som lämnas ensam kvar är ny deckare om psykologen Malin Dahl och polisen Stefan Lindgren. Den fortsätter serien som inleddes med Höglunds förra bok, och läsare som tyckte om den förra kommer inte att bli besvikna.

Här finns förstås en mordgåta, eller rättare sagt flera mord varav det första inträffar redan i inledningen. Fast det här är mera en relationsroman med spänningsinslag än en typisk deckare. Psykologen Malin Dahl har tilltagande bekymmer med både sitt äktenskap och sin jobbsituation, samtidigt som hon känner av belastningen i ett uppdrag som samtalsledare i en stödgrupp för anhöriga till döende cancerpatienter. Som läsare får man följa henne i den nog så dramatiska vardagen, och Malin Dahl får bli en komplex karaktär som läsaren gradvis lär känna allt bättre. Det är lätt att tycka om henne, med såväl goda som dåliga sidor inkluderade.

Överlag är det på den psykologiska planet spänningen ligger, inte minst i mötet med människorna i samtalsgruppen. Det kombineras med bilden av Stefan Lindgren, som ger ett inifrånperspektiv på en på många sätt osympatisk men också principfast och effektiv person. Dessutom har man förstås själva deckarintrigen, där spåren under handlingens gång samlas ihop. Just den delen är ganska enkel denna gång, men har ändå några vändningar där läsaren får tillfälle att känna sig smart när man förstår saker innan bokens personer ser sammanhangen.

Det är rappt skrivet, och fungerar som helhet även om mordgåtan delvis överskuggas av berättelsen om Malin Dahl. Resultatet bör fungera bra för var och en som tycker om både deckare och relationsromaner.

Den som lämnas ensam kvar kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.