Kärnvapen på drift, främmande ubåtar som visar upp sig på svenskt vatten, en säkerhetsvakt som är lite mer än så, en rysk diplomat som är något helt annat, en prepper som nyligen fått nytt jobb, en mystisk app som kopplar ihop personer på väldigt olika positioner… Den sammansättningen av ingredienser finner man knappast någon annanstans än i en ny thriller av Lars Wilderäng.

Höstsol motsvarar vad läsarna kan vänta sig från denne författare. Det är full fart, det är många personer, det är smart och intrigdrivet – och ja, det blir krig. Samtidigt kan man se att Wilderäng har utvecklats, och romanbygget verkar bli bättre för varje bok. De militära detaljerna är fortfarande många, men det blir också större utrymme för andra spår. Några särdeles djupa karaktärsskildringar blir det inte, och det hör för den delen till genren att det är intrigen som är det viktiga, men flera av personerna fylls i så pass att de blir lite mer än bara konturer. Utan att avslöja för mycket kan jag även berätta att det är mindre andel av persongalleriet som hinner dö under berättelsens gång än i Wilderängs tidigare böcker, och i det här fallet är det till bokens fördel.

Samtidigt finns det kvar en rytm i berättandet som bygger spänning genom att växla mellan personer och platser, och ett förtroende för att läsaren både skall kunna göra en del kopplingar själv och vänta in förklaringar. Möjligen kan man bli lite andfådd här och var i bombardemanget av detaljer, men det är samtidigt en styrka hos berättarrösten att kunna upprätthålla ett sådant tempo.

De som gillar Wilderängs tidigare böcker lär inte bli besvikna. Nya läsare kan säkert också lockas av denna kombination av thriller och storpolitisk dystopi om en nära framtid. Återstår att vänta på fortsättningen, som skall komma ut nästa år, och se hur det hela slutar.

Höstsol kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.