I ett hus vid havet bor en man med sin sexårige son. Fadern berättar historier om släktens liv vid havet under tidigare generationer. Sonen insuper berättelserna och landskapet. En dag ser de en kvinna flyta iväg på en luftmadrass. De ringer till Kustbevakningen, som räddar henne från att drunkna. Så småningom flyttar kvinnan och hennes dotter också in i huset. Fler människor dyker också upp, i nutidsplanet och i berättelserna om tidigare generationer. Dessutom finns det en spökhistoria som löper genom boken, med ganska snälla spöken.

Huset vid havet är en charmig bok. Gestaltningen av en närvarande och väldigt kärleksfull far i interaktion med sin lille son är väldigt välgjord, och det är svårt att inte tycka om den romanpersonen. Hur fadern ser på och talar med sonen, och hur pojken växer och börjar utveckla en egen förmåga till ansvar för andra, blir feelgood-läsning i ordets bästa betydelse.

Däremot blir de andra personerna rätt ytligt tecknade, kanske för att de har fått bli så många. I vissa kapitel finns det även alltför täta perspektivskiften, som gör romanen onödigt snårig. Stilistiskt finns det en del kvar att slipa av, helt enkelt. Lägg till detta en mängd bihandlingar, varav en del inte riktigt hänger ihop med någon av de andra utöver än att de har koppling till havet i någon form. Det blir en hel del att hålla reda på i en ganska kort bok, och bitvis alldeles för hoppigt.

Det hindrar dock inte att det är just en charmig bok, väl lämpad för avslappnad läsning på en somrig strand.

Huset vid havet kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.