Det är lätt att tycka om huvudpersonen i den här boken. Noel är en tänkande snart-tolvåring som känner sig udda i förhållande till klasskamraterna, och kanske är han lite för benägen att vilja skydda sin pappa från de egna problemen. Ett bra upplägg till en barnbok för mellanåldern, vilket är vad Noel och den magiska önskelistan är.

Givetvis börjar det hända saker kring Noel. Kanske är det den mystiska lappen som han skriver önskningar på som driver utvecklingen, kanske är det bara slump. Först av allt önskar han sig en vän, och genast ringer en nybliven granne i samma ålder på dörren. Det visar sig att hon också tycker om att läsa, och använder ord som Noels klasskamrater inte förstår. Fast så alldeles enkelt blir det förstås inte ändå, för varje uppfylld önskan har också konsekvenser som Noel inte riktigt hade tänkt sig. Ett typiskt barnboksupplägg, enkelt men fungerande.

Möjligen kan jag tycka att lösningarna på Noels bekymmer till slut blir lite väl enkla, även om man får minnas att det här är en barnbok. Det är inte en bok som utmanar eller talar med barn om svåra känslor på djupet, men den rör ändå vid såväl upplevelsen av att vara annorlunda som vid berättelsen om ett barn som känner sig övergiven av en förälder. Där kan den säkert öppna för samtal mellan barn och vuxna, och mer kanske man inte skall begära.

Slutligen är det svårt att inte bli charmerad av hur Noels nye lärare förklarar för honom att det att vara annorlunda är att vara speciell, inte konstig, och att han själv också hade svårt att leka med klasskamraterna när han var i Noels ålder. En sådan lärare önskar jag varje högbegåvat barn, och stänger boken med ett leende.

Noel och den magiska önskelistan kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.

9789187033490_small_noel-och-den-magiska-onskelistan