Efter att ha fått recensera ett antal skönlitterära böcker av mensaner, tycker jag mig känna igen en viss tendens bland dem. Det är ofta högt tempo och mycket berättarglädje. De egenskaperna kan helt klart framhållas även när det gäller På fel sida om solen, en e-bok om en ung kvinna med skarpt intellekt som ställs inför rejäla utmaningar.

Bokens huvudperson Tigerlilja har alltid behandlats illa av sin mor och storasyster. Nu ställs hon inför en svår uppgift på sitt jobb, och det går definitivt inte som vare sig hon eller hennes chef hade velat. Sedan följer en resa, en thrillerintrig som omfattar både dataintrång och mord, och ett antal svängar i handlingen. Läsaren får även följa både misstänkta och poliser genom berättelsen om en brottsutredning.

Trots det höga tempot stannar berättelsen till i en del miljöbeskrivningar, inte minst i början. Det kan bli lite för mycket av den varan tycker jag, men det är en smaksak. Däremot är det ont om andra vilopunkter och bihandlingar. Här är det rätt på i historien som gäller.

På fel sida om solen hade mått bra av en redaktör. Inte minst märker man att personer byter namn i texten, ibland även med varandra. Lite fler nyanser hos andra än huvudpersonen hade också varit på sin plats, inte minst någonting som kunde ge ledtrådar till den äldre systerns psyke. I gengäld får läsaren följa med i en fantasifull historia, och dessutom känna sig smart genom att hitta ledtrådar som snyggt låter en förstå hur saker hänger ihop innan bokens personer har förstått det. Det är inte dumt alls.

På fel sida om solen kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.