Finns det livs levande troll? Javisst, i alla fall i den värld som beskrivs i Michael Vesth Kofot i romanen Parallell. Där lever trollen i en värld dominerad av människor, och de är inte särdeles olika oss. Ibland går det inte att undvika att människornas värld möter trollens, och det kan få nog så dramatiska konsekvenser.

Parallell börjar i en ganska lång, men lustfyllt fantasifull, beskrivning av trollens historia. Sedan följer ett parti som presenterar berättelsens människor, och så småningom kommer så äventyret som troll och människor får uppleva. Det är alltså en bok som bryr sig föga om de gängse konventionerna för hur man bygger upp en roman. Personligen faller jag inte riktigt för greppet med de tydliga introduktionerna, men det visar i alla fall att författaren vågar gå sin egen väg.

Själva huvudhandlingen kretsar kring att ett av trollens hemliga utrymmen av en slump avslöjas av några människor. Det blir ett antal dramatiska vändningar kring hur den situationen skall kunna lösas, med både troll och människor av olika slag inblandade. Det hela är väldigt pang på, så gott som helt utan bihandlingar eller gestaltande mellanpartier. Här och var kan man tänka att en redaktör nog hade gjort detta manus gott. Berättelsens goda humör är det dock inget fel på, och språkligt flyter det mestadels bra, även om det kan bli lite för mycket av stora bokstäver för att betona ord i dialogerna.

Parallell kan närmast beskrivas som en kombination av fantasy, action och feelgood-bok, eller helt enkelt fantasifull äventyrsroman med givet lyckligt slut. Tycker man om dessa genrer, så kan den vara värd att försöka sig på.

Parallell har givits ut av författaren själv. Boken kan bland annat kan köpas från Bokus eller Adlibris.

9781515162148_200_parallel_haftad