Författaren till Träna ditt minne, Jenny Åkerman, är även verksam som föreläsare, bland annat om just minne. Om man har hört någon av hennes föresläningar, kommer den här boken troligen påminna mycket om den upplevelsen. Den håller tempot, den gör ett trevligt intryck, och man kan helt säkert räkna med att få sig en dos god underhållning.

Informationsinnehållet spretar något. Huvudnumret, eller snarare de fyra huvudnumren, är praktiska metoder på fyra olika områden, som alla på ett eller annat sätt skall hänga ihop med minne. Det är snabbläsning, minnesträning, mindmapping och presentationsteknik. Inom varje område presenteras ett antal tekniker / metoder, som antas kunna hjälpa läsaren att utveckla sin hjärna inom just det området.

Dessutom finns några inledande kapitel. De innehåller väldigt översiktliga kortpresentationer om hjärnan, minnet, särskild begåvning och en del annat. Här och var kan förklaringarna vara på gränsen till urvattnade, men det är antagligen de förenklingar som behövs att få in alla dessa ämnen på det utrymme de får. Det är mycket som skall få plats. Spretigt, som sagt, men den läsare som söker en röd tråd kan ändå hitta den i form av att i princip allt kopplas till just minne.

De specifika teknikerna beskrivs så att det skall vara lätt att lära sig dem, med tydliga exempel och många roliga formuleringar. Sedan gäller det förstås att öva. Meningen är uppenbart att locka läsaren att använda boken som en receptsamling, och det är troligen också som sådan den fungerar bäst. Var och en får plocka ut de delar man vill använda sig av. Om man vill träna sin hjärna, och inte redan är djupare påläst kring möjliga sätt att göra det, finns här gott om intressanta saker att pröva på.

Träna ditt minne kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.