Den här bokrekommendationen har även publicerats i Legatus Mensae.

Ur bokhyllan: När vi var samer av Mats Jonsson

När en serieroman får en Augustprisnominering, kan man ana att det är serier som är något utöver det vanliga. Så är mycket riktigt fallet med När vi var samer. På ett plan är boken ännu en av Jonssons reflekterande, självbiografiska serier– och det är gott nog – men den är också mer än så.

Här får läsaren följa hur författaren utforskar en del av sin släkts historia, en del som länge varit något man inte pratar om. Det blir många frågor att söka svar på. Varför blir något en familjehemlighet? Vad betyder ursprung egentligen för en modern människa? Hur hittar man en känsla av tillhörighet i ett sammanhang som är nytt men hör ihop med det egna arvet? Varför vet en bildad, progressiv, medelålders svensk så märkligt lite om hur Sverige som stat har behandlat den samiska minoriteten de senaste 150 åren?

Det blir en personlig berättelse, och som alltid när en historia om enskilda människor framförs väl, leder den också till det generella. Så får man lära känna en släkt med sina individuella historier, men samtidigt även följa författarens självförståelse, kommentarer och reflektioner. Mot slutet av boken finns en sekvens där han funderar på vad han kan ha att tillföra: renskötsel kommer han inte ägna sig åt, inte traditionellt hantverk heller – men, kommer han på, det han kan är att berätta historier. När vi var samer är, utöver allt annat, en väldigt väl berättad historia.