Härom dagen blev jag påmind om en av den moderna svenska litteraturens roligaste böcker: Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten. Jag småler för mig själv varje gång jag tänker på den, framför allt de underbart översatta dialogerna som visar hur berättarjaget hankar sig fram på svårlärd och svåruttalad franska. Fast det är en bok som rymmer mer än skratt. Om den varit enbart rolig, hade den nog inte varit tillnärmelsevis så rolig som den är.

Jag har förstås skrivit en rekommendation om den här boken. Då uttryckte jag det så här:

Ur bokhyllan: Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten

”Jag bor i Finistère för att jag har flyttat hit. Det är ingen slump, det finns ingen slump för en erfaren kvinna.”

Det är inte den yttre handlingen som är vitsen med Priset på vatten i Finistère, det kan man lika gärna konstatera direkt. Berättarjaget köper hus i Bretagne, anlägger trädgård och bekantar sig en smula med grannarna. Hon forslar sten, gräver i jorden och berättar små historier för läsaren. Mellan dessa vardagligheter dyker det dock upp en berättelse. Hurvida den handlar om att roa en smula, om vad som egentligen är väsentligt i livet, eller kanske om bådadera – det får man själv avgöra.

Referaten av hur huvudpersonen stammar sig fram på franska, med det hon faktiskt säger översatt till svenska, är komiska höjdpunkter att skratta högt åt. Typbeskrivningar av grannskapet lär också framkalla en god dos leenden. Blandat med sådana observationer finns en nog så allvarlig uppgörelse med samhällssystem som inte fungerar och med människan som inte lyckas förvandla sig själv, inte ens genom att fly till ett nytt liv långt ifrån det gamla. Sammantaget är Priset på vatten i Finistère en bra bok att fly in i för att få avkoppling, men den rymmer även eftertanke. Den är dessutom en väldigt bra ingång till Bodil Malmstens författarskap, som i sin tur är ett av de mest intressanta författarskap vi för närvarande har på svenska.

Glädjande nog är det här en bok som forsätter finnas i handeln. Den kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.