Bokcirkeln tar inte semester, vi träffades och pratade bok även i juli. Passande nog var titeln denna gång Snöstormen, en roman av Vladimir Sorokin.

Redan från början gick meningarna vitt isär. Flera deltagare ogillade boken, någon tyckte rent av den var helt meningslös läsning, men andra fann den lättläst och en person var rent av väldigt entusiastisk. Själv gillade jag den utan att tycka att den var så strålande, och fann det mycket intressant att lyssna på dem som bara såg en enda lång transportsträcka. Fast visst är det mycket transport, alldeles bokstavligen, i historien om läkaren som försöker ta sig fram till en avlägsen rysk by med hjälp av en bonde som han hyrt som körkarl, och hur de gång på gång fastnar i den snöstorm som pågår under flera dagar.

Vi kom att diskutera läkaren, Garin, som romanperson. Någon talade om Tjeckhovs typiska herremän, som väntar sig att få allt ordnat för sig. Andra såg likheter med den typ i den ryska litteraturen som visas som alltigenom oduglig, medan några istället talade om kontrasten mellan hur han verkar se sig själv som handlingskraftig och hur lite han faktiskt kan åstadkomma. Kusken Harkel var vi mer överens om, som en typisk bild av den enkla människan som finner sig i allt som sker och tar det med jämnmod. En av deltagarna föreslog även en symbolisk läsning av romanen, med Harkel som det ryska folket och Garin som överheten. Vad den tolkningen mynnade ut i skall jag dock inte avslöja, eftersom det vore att även avslöja hur boken slutar.

Annars var vi flera som ansåg att den främsta associationen bland de ryska klassikerna var Tolstoj, i såväl miljöer som handling och personer. Vi såg också kopplingar till det vi kände till av den ryska traditionen i modern science fiction, för denna berättelse utspelas i någon avlägsen framtid som samtidigt har viss smak av tidigt 1800-tal. Riktigt när i tiden den kan tänkas utspelas lyckades vi däremot inte komma fram till. Kanske för att det, som en av deltagarna hävdade, inte alls var meningen att man skulle läsa historien annat än symboliskt och som absurd prosa.

Snöstormen kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.