Givetvis visste jag att jag ville läsa Huset med de två tornen av Maciej Zaremba så snart jag fick veta att den skulle komma ut. Passande nog kom den 50 år efter den antisemitiska kampanj som ledde till att bland andra författaren flydde till Sverige. Jag är själv barn till personer från samma emigrationsvåg, så det är klart att jag blir intresserad av hur den beskrivs av Zaremba. Fast framför allt blir jag intresserad av allt annat han skriver om i den här boken.

Man kan säga att utgångspunkten är en utvidgad självbiografi. Visst är det intressant hur 17-åringen som var väl bekant med sina adelsanor på faderns sida, reagerade när han plötsligt fick veta att hans mor var judinna och att hon därför måste lämna landet – och tänkte ta honom och hans bröder med sig. Ändå är det än mer intressant hur han grävt fram en massa om föräldrarnas respektive liv, allt det som ledde fram till den stunden. Sedan går han vidare i historien, diskuterar antisemitismen som en av grunderna för nationsbygget i det Polen som återuppstod 1918 efter mer än hundra års delning, hittar väldigt personliga kopplingar och fortsätter leta sig fram i arkiven.

Kombinationen av det rent självbiografiska och denna djupdykning i närhistorien fungerar väldigt bra. Det finns mycket information att hämta här, men också spännande berättelser som fungerar som just berättelser. Bra sakprosa, helt enkelt. Vad sägs om mannen som efter andra världskriget undkom att dömas som medlöpare för att hans antisemitism under lång tid varit så extrem att han till slut hade klassats som psykiskt sjuk? Eller berättelsen om hur den sista resten av adelsprivilegier levde kvar den tyska arméns behandling av officerare som tagits som krigsfångar?

Huset med de två tornen är en historielektion, eller kanske rent av en liten föreläsningsserie. Den är förstås också författarens försök att förklara och försvara sitt tonårsjag. Inte minst är den ett intressant försök att förstå dessa så olika människor som var hans föräldrar, långt efter att de båda är döda.

Huset med de två tornen kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.