Min senaste bokrekommendation i Mensa Sveriges medlemstidning Legatus Mensae handlar om Zadie Smiths Swing Time. Så här ser den ut:

Ur bokhyllan: Swing time (Swing Time) av Zadie Smith

Två flickor träffas på danslektioner. En omedelbar kontakt blir till vänskap, en vänskap som är stark men också problematisk, och som ger efterklang i ett vuxenliv som formar sig väldigt olika för dem. På vissa sätt är Swing time en närmast klassisk utvecklingsroman. På andra sätt är den helt sin egen historia. Den handlar om talang och vad man gör och inte gör av den. Den handlar om liv spridda över världen och om viljan att göra gott. Den handlar förvisso en hel del om dans, men samtidigt så mycket mer om samhällsutveckling.

Swing time är en komplex roman, men den är också behagligt lätt att läsa. Här finns huvudpersonen och hennes barndomsvän. Här finns också en världsberömd sångerska, valkretsens första svarta parlamentsledamot, en hårt arbetande biståndsarbetare, och många fler. Som läsare kan man låta sig föras fram i historien, låta berättarrösten styra och luta sig bakåt. Givetvis är det i sig en konst, och Smith är en författare som behärskar den väl. Alltså är det inget som helst fel att betrakta den här boken som ren nöjesläsning.

Förutom nöjet finns det dock en del frågor att fundera vidare på länge efter läsningen. Det är såväl väldigt moderna frågor, om allt från klass och etnicitet till arbetsvillkor, som tidlösa, kring ambition och vänskap och livet i allmänhet. Hur ser drömmen om framgång egentligen ut, och vad blir det av den när barndomen är passerad för länge sedan? Läs Swing time och fundera på några möjliga svar. Eller läs den bara för att den berättar en bra historia.

Swing time kan bland annat kan köpas från CDON, Bokus eller Adlibris.