Det var ett tag sedan, men givetvis kommer jag alltid förr eller senare tillbaka till Lyrans lockande tematrio-utmaningar. Denna veckas tematrio handlar om barn- och ungdomsböcker:
Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

Massor av titlar vill in på listan för min del, märker jag. Till slut får det bli tre stycken som jag väljer på olika kriterier, för att få med variationen.

Nalle Puh av A A Milne förblir min personliga favorit bland klassiska barnböcker som minst lika mycket är böcker för vuxna. Jag tyckte om den som barn, och när jag återvänt till den som vuxen har den bara blivit bättre. Hur skulle man kunna motstå formuleringar som ”ju mer han tittade in, dess mer var Kanin inte där”?

Sedan plockar jag en relativt ny ungdomsbok, 2015 års Augustprisvinnare När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. En intensiv och insiktsfull bok om kärlek och meningslöst våld, och om vad som händer efteråt. Den kommer förhoppningsvis fortsätta få läsare ett tag framöver.

Slutligen nämner jag Musik att dö till av Jean Ure. Den är inte någonting stort, men denna ungdomsbok om vänskap och försök att passa in tilltalar mig väldigt mycket. Jag måste ha varit lite drygt tjugo när jag läste den första gången, det vill säga redan äldre än den primära målgruppen, och jag har återvänt till den ett par gånger sedan dess.

Jag tillåter mig också ett extra tillägg i form av lite fräck reklam för min egen ungdomsbok Fienden bor inte under sängen från 2011. Den hittar man hos antikvariat och på välsorterade bibliotek.