Det var länge sedan jag deltog i utmaningen Tematrio från Lyrans noblesser, men denna vecka blir det av. Veckans tema är biografier. Så här skriver Lyran:
Berätta om tre bra biografier, gärna om mer eller mindre kända personer.

Jag gillar både renodlade biografier och biografiska romaner, sådant som tar sig friheter i gränslandet mellan biografi och skönlitteratur. Det är svårt att välja. Till slut fastnar jag i alla fall för tre svenska biografier som alla är relativt färska.

Johan Svedjedals stora biografi över Karin Boye, Den nya dagen gryr är en författarbiografi som jag genast blev väldigt förtjust i. Den är en riktig tegelsten, men lätt att läsa och ett givet val för denna trio. Jag gillar särskilt hur Svedjedal lägger fokus på Boyes olika former av litterär verksamhet, samtidigt som övriga delar av hennes liv också hålls synliga. Det känns som om mycket som behövde samlas äntligen finns inom samma pärmar, liksom givetvis även en hel del som han själv fått fram.

Sigrid Combüchens biografi, eller kanske biografi-roman, Den umbärliga är på sitt sätt också en litterär biografi. Den handlar om Ida Bäckman, författare själv men mest känd för det riktigt dåliga eftermäle som skapats av hennes efterhängsenhet gentemot först Gustaf Fröding och sedan Selma Lagerlöf. Combüchen ger ett inkännande men aldrig överslätande porträtt av denna stalker, så att man förstår henne men samtidigt ser hur hon plågade dem som hon hängde sig på.

Lawen Mohtadis biografi över Katarina Taikon, Den dag jag blir fri är nästan märkligt tunn till formatet, men rymmer ändå väldigt mycket. Den ger en bild av aktivisten, författaren, och den på många sätt plågade människan Katarina Taikon, bortom Katizi-böckerna. Samtidigt ger den en bild av den enorma diskrimineringen av romer i Sverige för inte alls länge sedan. Det borde komma fler böcker om Katarina Taikon och den rörelse hon ledde under några år, men jag skulle tro att Mohtadis biografi kommer förbli en viktig grundbult i kunskapsbygget.

Bonusomnämnande: 2017 års augustpristagare, Fatima Bremmers biografi över Ester Blenda Nordström, som jag har skrivit om här.