Nu var det ett tag sedan jag tog mig an en tematrio från Lyrans noblesser, men den här veckan är det dags. Temat denna gång är:
Berätta om tre böcker eller tre filmer/TV-serier som utspelar sig i Göteborg!

Jag börjar med Tre apor av Stephan Mendel-Enk, en kort men mycket intensiv liten roman om en judisk familj i just Göteborg, och om betydelsen av att inte hamna i Borås. Den är ganska rapsodisk, och tidsplanen skiftar ibland så omärkligt att läsaren får hålla ögonen ordentligt öppna. Jag blev genast förtjust i den när jag läste den.

Nästa bok får bli Det hemliga sällskapet av Claes Hylinger. Här är det också hög fart, men av helt annat slag, med ett tämligen ordrikt berättande. Visserligen tycker jag att de delar av romanen som utspelas i Paris är roligast, men inledningen som utspelas i Göteborg är inte illa den heller.

Sedan inser jag att jag svårt att komma på en tredje post för att komplettera trion. Läser jag väldigt sällan böcker som utspelas i just Göteborg, eller brukar jag inte komma ihåg dem?

Till slut kommer jag på det. Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson, den hamnar rätt i geografin. Dessutom är det en charmig ungdomsbok om förälskelse, om vänskap, om att upptäcka världen i allmänhet, om fotboll och om allt möjligt annat.