Lite sent, men här ansluter jag till veckans tematrio från Lyrans noblesser. Denna gång lyder utmaningen så här:
Berätta om tre romaner som innehåller goda eller mindre goda grannar!

När jag senast satte ihop en tematrio, på temat mörker, hade jag med Vi från Jedwabne av Anna Bikont. Den kunde passa in här också, men än bättre blir det nog med Grannarna av Jan T Gross, den bok som först berättade för en bredare allmänhet om massmorden i just Jedwabne. Passande titel, för det var mestadels just de närmaste grannarna som stod för mördandet.

Efter den inledningen behövs någonting ljusare. Jag fortsätter småfuska och nämner inte en bok utan hela Neapelkvartetten av Elena Ferrante, för utöver vänskapen mellan de två huvudpersonerna Lila och Elena är det just grannskapet som står i centrum, kvarteret i Neapel och de som vuxit upp tillsammans där. Kvartetten inleds av Min fantastiska väninna.

Vidare ännu en hel bokserie, sviten som på svenska fått rubriken San Fransisco-liv, av Armistead Maupin. Den första boken heter Ett annat liv, eller i original Tales of the City, och sviten är sex böcker lång, plus några uppföljare av varierande kvalitet. De ursprungliga sex är i alla fall underhållningslitteratur när den är som bäst. De ger en lång, vindlande och rolig berättelse från sjuttiotal till åttiotal, kretsande kring människor som mestadels träffas genom att de bor grannar i ett och samma hus.