Denna gång sätter Lyrans noblesser ett väderinsprirerat tema, gissar jag. I veckans tematrio lyder utmaningen nämligen så här:
Berätta om tre boktitlar som innehåller något kallt.

Lyran själv nämner Isslottet av Tarjei Vesaas, och den rekommendationen vill jag instämma i. Fast jag skall ju hitta tre andra böcker på temat, var det.

Med högklackade skor i Sibiriens snö av Sandra Kalniete är en bok som jag försökte sätta i händerna på alla läsande människor omkring mig när jag själv hade läst den. Rent litterärt är det inget storverk, om än inte illa skriven heller, men innehållet är fantastiskt intressant. Sandra Kalniete föddes i Sibirien, av lettiska föräldrar som förvisats dit. Hon undersöker deras öden, och framför allt sina far- och morföräldrars öden, under stalintiden och under perioden därefter. Här får man riktigt nära inblick i kusliga skeenden, väldokumenterat och utan sentimentalitet. Det är en bok att tänka länge på efter läsningen.

För att snöa in en smula på snön, blir nästa titel Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg. Det är en roman som blev väldigt uppmärksammad när den dök upp för ungefär tio år sedan, och den förtjänar att bli ihågkommen. Historien om Smilla, med grönländskt påbrå och stora kunskaper om snö, ger en charmerande bild av udda människor. Den innehåller dessutom en sorts deckargåta, vilket väl placerar den väldigt rätt i tiden.

Slutligen blir det is igen. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson tar läsaren med på en resa genom polarisen. På vägen utforskas syskonrelationer, tvillingmotiv, musik, vetenskap och en hel del annat. Det är inte Axelssons bästa bok, tycker jag, men den är behagligt lättläst utan att för den skull kännas tom. En del av berättelsens frågor får man veta svaret på och andra inte, och det är helt i sin ordning.